Beskrivning

FRÅN Ö TILL Ö

av Peter Weiss

Bonniers förlag 1947.

Häftad i gott skick, bruksspår.

Förstaupplaga av författarens debutbok. Med teckningar av författaren.

Peter Ulrich Weiss, född 8 november 1916 i Nowawes i nuvarande Potsdam i Tyskland, död 10 maj 1982 i Stockholm, var en tysk-svensk författare, bok- och tidskriftsillustratör, konstnär och regissör.

Han blev svensk medborgare 1946.Peter Weiss var under tidigt 1950-tal verksam i experimentella och dokumentära kortfilmssammanhang. Han gjorde den experimentella långfilmen (Hägringen) och medverkade i produktionen av den kommersiella långfilmen "Svenska flickor i Paris" tillsammans med Barbro Boman. Efter att Hägringen floppat, fick han ett konstnärsuppdrag och utsmyckade skybaren i Wenner-Gren center i Stockholm.

Han fick sitt internationella genombrott med pjäsen Jean Paul Marat förföljd och mördad så som det framställs av patienterna på hospitalet Charenton under ledning av herr de Sade (mer känd som Marat/Sade eller Mordet på Marat), en pjäs som sattes upp på teatrar över hela världen, bland annat av Peter Brook. Bland senare pjäser märks Rannsakningenom Auschwitzrättegångarna, Trotskij i exil och Hölderlin.

Peter Weiss regisserade tillsammans med sin hustru Gunilla Palmstierna-Weiss 1982 den egna pjäsen Nya processen på Dramaten med Stellan Skarsgård i huvudrollen. Han hade skrivit kontrakt på att författa tre nya pjäser åt Dramaten, men avled två månader efter premiären av den första pjäsen. Nya processen blev därmed hans sista pjäs.

SE BILDER FÖR MER INFORMATION.

Objektnr 310027335

Visningar 2 495

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

FRÅN Ö TILL Ö Peter Weiss 1947 förstaupplagan

Pris

250 kr

Haldins_Hylla

Mönsterås, Sverige

5.0

Haldins_Hylla

Företag

Toppsäljare

15 233 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?