Beskrivning

3 begagnade rakknivar ca 1910-tal säljes

Vid städning av föräldrahemmets vind påträffades en liten låda ned tre gamla rakknivar. I anslutning till den låg en påse med ett gäng gamla glasögon. Glasögonen var i flera fall markerade med namn och år: min farfar, och min farfars far, och några årtal från 1910-talet. Jag gissar därmed att även dessa rakknivar tillhörde anfäderna, och att de kommer från samma tidsepok. Mycket riktigt ser de rejält gamla ut. Jag har aldrig vågat mig på att raka mig med kniv, så det är lika bra att dessa rakknivar får chansen att glädja en ny ägare.

Knivarna, och deras lådor, kan rakt inte beskyllas för att vara i nyskick. Jag skall försöka redogöra för deras skick i ord och bild.

På den första knivens förpackning läser jag nätt och jämnt ”Aktiebolaget Stridsberg & Björk, Meteorstål”. På etiketten till höger återfinns oläslig handstil. På dess baksida läser jag, tror jag, ”EAGLE RAZOR”. På själva knivbladet läser jag ”A.-B. Stridsberg & Biörck’s Meterotstål” samt ”C. V. Heljestrand, Eskilstuna”. Knivbladet är i fint skick, men förpackningen har helt klart sina bästa dagar bakom sig. Som storleksjämförelse: förpackningen är ca 18 cm lång, ca 3 cm bred och ca 1.5 cm hög.

Den andra kniven har en förpackning vari det står ”TROLLHÄTTAN” i nedsänkt relief-skrift. Själva knivbladet ger ett rostigt intryck och skulle må bra av lite Svinto. På det läser jag ”CROWN & EAGLE TRADE SOLINGEN GERMANY MARK”. På andra sidan står det kort och gott ”900”. Förpackningen i något bättre skick än för den första kniven.

Även den tredje kniven skulle må bra av lite Svinto. På den läser jag ”EKMA ESKILSTUNA SWEDEN 180”. Harpan sjunger med bitter sorg om förpackningen.

Totalvikten i vadderat kuvert är ca 167 gram.

För frimärks-frakt, Schenker-frakt eller avhämtning i Göteborg.

Objektnr 633246931

Visningar 180

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 29 maj 16:25

3 begagnade rakknivar ca 1910-tal säljes

Slutpris

|

134 kr

Auktionen är avslutad

Pengar520 vann auktionen

rhenriknilsson

Göteborg, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

294 omdömen